Ο πανέμορφος DLP εκτυπωτής που φτιάξαμε για να εκτυπώνουμε με ρητίνες (resins ή, όπως λέμε στο χωριό, ρετσίνια). Eκτυπώνει μικρά αντικείμενα με εξωπραγματική λεπτομέρεια. 


MikrhRoPhCastle

 

 

Βασισμένη στον LittleRP του Goopyplastic__ (Brad Hill), τα πλαστικά της κομμάτια έχουν εκυπωθεί από το fixerbot Soliton, ενώ τα πλαίσια και το καπάκι από plexiglass έχουν κοπεί με μεράκι στον Laser Cutter του φιλικού μας hackspace Nottinghack. Η αλουμινένια επιφάνεια εκτύπωσης έχει φτιαχτεί στον Myford super 7 τόρνο του Nottinghack.    

 

PartsBuild Plate Making

 

 

Η Μικρή ΡοΠή δουλεύει με την παραδοσιακή μέθοδο πολυμερισμού υγρής ρητίνης με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ιστορικά αυτή είναι και η πρώτη μέθοδος τρισδιάστατης εκτύπωσης που συνήθως αναφέρεται ως στερεολιθογραφία [H. Kodama 1981, A. Le Méhauté et al 1984, C. Hull 1984] και από την οποία προέρχεται το όνομα των 3D αρχείων STL (STereοLithography). Σε αντίθεση όμως με άλλους εκτυπωτές ρητίνης, χρησιμοποιεί συμβατικό DLP προτζέκτορα (χωρίς αφαίρεση των φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας) ώστε να είναι ασφαλής για το σπίτι. 

 

PDMSCastle Printning

 

 

Το αντικείμενο χτίζεται σε στρώσεις μικρού πάχους, συνήθως 50-100 μm. Κάθε στρώση στερεοποιείται με προβολή της αντίστοιχης τομής του μοντέλου από τον προτζέκτορα σε χρόνο έκθεσης λίγων δευτερολέπτων. Το σχετικά μικρό ποσοστό υπεριώδους ακτινοβολίας A (μήκος κύματος ~400 nm) στους περισσότερους συμβατικούς προτζέκτορες που χρησιμοποιούν λάμπα ατμών υδραργύρου είναι αρκετό για να στερεοποιήσει τη ρητίνη.    

 

Yoda

 

 

Η λεπτομέρεια στις εκτυπώσεις της Μικρής ΡοΠής είναι εντυπωσιακή. Οι στρώσεις στον άξονα z πάχους π.χ. 50μm πραγματικά δε φαίνονται στο μάτι, ενώ η ανάλυση στο επίπεδο x-y είναι εξωπραγματική!  

 

First PrintsEiffel 2 EUR 

 

 

Αυτό το καλοκαίρι περάσαμε αρκετές ευχάριστες ώρες κατασκευάζοντας τη Μικρή ΡοΠή και εκτυπώνοντας εντυπωσιακά αντικείμενα με ρετσίνια!

 

Borromean RingsLegoHyperbolic Gears

2nd Prints